1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Ceyhan’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Türk denizciliği açısından büyük bir öneme sahip olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Ceyhan Bölge Liman Başkanlığı koordinesinde bir anma programı düzenlendi. Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi olan bu anlamlı gün dolayısıyla düzenlenen programa İlçemiz Kaymakamı Sayın Ramazan Kurtyemez, kamu kurum ve..
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Ceyhan’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Türk denizciliği açısından büyük bir öneme sahip olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Ceyhan Bölge Liman Başkanlığı koordinesinde bir anma programı düzenlendi.
Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik simgesi olan bu anlamlı gün dolayısıyla düzenlenen programa İlçemiz Kaymakamı Sayın Ramazan Kurtyemez, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
Tören programı, Ceyhan Bölge Liman Başkanlığında 1 Temmuz 2025 Salı günü saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Resmî törenin ardından program, BOTAŞ Liman Başkanlığı İskele Meydanı’nda devam etti.
Burada gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, deniz şehitlerimiz ve tüm aziz şehitlerimizin anısına protokol üyeleri tarafından denize çiçek çelengi bırakıldı. Aynı zamanda BOTAŞ ve BİL kuruluşlarına ait römorkörler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar, denizde su gösterileri ve ortak manevralar yaptı.
Bu anlamlı günün temelini oluşturan Kabotaj Kanunu, 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilerek, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun; “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin, yalnızca Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemiler tarafından yapılabileceğini” hükme bağlayarak, deniz ticaretinde millî egemenliği sağlamıştır.
Bu nedenle, her yıl 1 Temmuz tarihi, ülkemizde “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanmakta; denizcilik alanındaki gelişmeler, millî kazanımlar ve deniz şehitlerimiz anılmaktadır.
İlçemizde düzenlenen bu törenler, Türk denizciliğinin gelişimini hatırlatmak, deniz kültürünü yaygınlaştırmak ve Kabotaj Kanunu’nun taşıdığı önemi gelecek nesillere aktarmak açısından büyük anlam taşımaktadır.